Lezárult a napelemes HMKE rendszer telepítése és üzembe helyezése

2022 / 05/ 30

Lezárult Tóth Dávid e.v. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül, a GINOP-4.1.4-19 „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” tárgyú felhíváson 8,59 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült GINOP-4.1.4-19-2020-03015 azonosító számú projektje.

Tóth Dávid e.v. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül 8 593 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el napelemes HMKE rendszer telepítésére. A projekt elszámolható összköltsége nettó 15 623 637 Ft volt, mely magában foglalja a napelem modulok, a tartószerkezet, inverter díját, a szolár kábelezés, a túláram és túlfeszültség védelmekkel ellátott csatlakozódoboz költségét, az adatmegjelenítő rendszer, illetve a további szükséges szerelvények, a szerelés és telepítés díját. A projekt költségvetésének tervezésekor csak a pályázatban elszámolható és a napelemes rendszer telepítésének elengedhetetlen részeit képező költségek kerültek figyelembevételre.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja volt a kedvezményezett tulajdonában álló FÉK étterem és Kávéház működésének környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá tétele, továbbá hogy a létesítmény az általa felhasznált energiát a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiából állítsa elő. A projekt keretében egy 57,75 kWp névleges teljesítményű, 50 kVA csatlakozási teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre és üzembe helyezésre. Az épületegyüttes tetőszerkezetére 154 db Winaico WST-375MGL-Gemini típusú monokristályos modul került felhelyezésre, az inverter típusa SMA Sunny Tripower CORE1 50 kVA tarnszformátormentes háromfázisú hálózatba tápláló inverter, kijelzővel. Az adatmegjelenítés SMA beépített webszerverrel biztosított. A fejlesztésnek köszönhetően az energiaigény közel hatvan százaléka kiváltható.

A beruházás nagyban hozzájárul a FÉK Étterem és Kávéház gazdaságos és környezetkímélő fenntartásához, mellyel egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozás rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

A beruházás kezdete 2021. március 1., a projekt 2022. április 30. napjáig megvalósult.

További információ kérhető:

Tóth Dávid e.v. üzletvezető
Telefonszám: 06 30 311 3330
E-mail cím: davidtoth@t-online.hu